Αρχαιολογία αγάπη μου... έλα πάρε με από δω | Λέσχη Bookerberg
Η Λέσχη Bookerberg διαβάζει Δρ (γελάω) Θεόδωρο Παπακώστα
Με τον Θοδωρή γνωριστήκαμε διαδικτυακά το επεισοδιακό 2020 και το ξεκίνημα της φιλίας μας πήγε κάπως έτσι
Ήταν η χρονιά του COVID-19 και των lockdown. Ναι, αυτά έγιναν πριν από 4 χρόνια.
Ο Archaeostoryteller τότε ήταν ένα μικρούλι προφίλ στο Instagram με μερικούς χιλιάδες ακόλουθους, κάπου στις τέσσερις ή πέντε. Δε θυμάμαι ακριβώς πώς εισήλθε στο ραντάρ μου. Κάπου είδα το όνομά του γραμμένο στο ίντερνετ και άρχισα να το ψαχουλεύω. Όταν βρήκα το προφίλ του στο Instagram και διάβασα μερικές από τις αρχαιοιστορίες του το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν πως αυτός ο άνθρωπος είναι ένα κρυμμένο διαμάντι. Πρέπει να τον γνωρίσω και να συνεργαστώ μαζί του.
Κάτι το οποίο δεν άργησε να γίνει. Το βίντεο Ήφαιστος: Ο ταλαίπωρος θεός της φωτιάς και του μετάλλου ήταν η πρώτη μας κοινή δουλειά και κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2020. Ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό από τα βίντεο που ανεβάζω συνήθως αλλά φοβερά διασκεδαστικό στην παραγωγή του, με ένα σενάριο που δουλέψαμε μαζί με τον Θοδωρή και προσπαθήσαμε να χωρέσουμε όσα περισσότερα αστεία γινόταν.
Από τότε, το φαινόμενο Archaeostoryteller έχει αγγίξει τις καρδιές περισσότερων από 90 χιλιάδων ανθρώπων στο Instagram, έχει κυκλοφορήσει 4 βιβλία - 2 best seller (Χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ; και Αρχαιολογία αγάπη μου… έλα πάρε με από δω) και δύο παιδικά (Παιδιά, χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ; και Η αρχαιότητα είναι παιχνιδάκι). Το πρώτο του βιβλίο έχει μεταφραστεί σε 15 γλώσσες από τα αγγλικά μέχρι τα κινέζικα. Επιπλέον, έχει παρουσιάσει δύο σειρές ντοκιμαντέρ, τα Σωσμένα (τα οποία πλέον μπορείτε να βρείτε και στο ERTFLIX!), το Pop Archaeology (που μπορείτε να βρείτε στο YouTube), τρέχει το εβδομαδιαίο podcast Archaeostoryteller, κάνει ομιλίες και παρουσιάσεις και γενικά αντλεί χαρά από το να κάνει όλους τους υπόλοιπους δημιουργούς περιεχομένου να ντρέπονται όταν βλέπουν το output του και με το πόσα πράγματα μπορεί να ζογκλάρει ταυτόχρονα.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, είναι ένας φοβερά ευχάριστος, συζητήσιμος και προσιτός άνθρωπος που δυσκολεύεται να πει όχι. Γι’ αυτό κι εγώ το εκμεταλλεύτηκα και του ζήτησα να συμμετάσχει στην επόμενη συνάντηση της Λέσχης Bookerberg, όπου θα συζητήσουμε για τα βιβλία του και το γενικότερο έργο του.
Η Λέσχη Bookerberg, λοιπόν, διαβάζει Δρ (τρομάρα του) Θεόδωρο Παπακώστα. Προτείνουμε το δεύτερο βιβλίο του, Αρχαιολογία αγάπη μου… έλα πάρε με από δω, μιας και είναι το νεότερο όμως, ειλικρινά, μπορείτε να διαβάσετε όποιο θέλετε ή απλώς να έρθετε να τον γνωρίσετε και να του κάνετε την αγαπημένη του ερώτηση:
Τελικά, που είναι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου;
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
Το βιβλίο του Θεόδωρου Παπακώστα (aka Archaeostoryteller) είναι ένα ταξίδι που σαν roller coaster πετάγεται από τη μια άκρη της αρχαιότητας στην άλλη. Οι εβδομήντα εννιά ιστορίες που απλώνονται στα πέντε κεφάλαια του βιβλίου αποτελούν μία συναρπαστική εναλλαγή συναισθημάτων και εικόνων. Κάθε κεφάλαιο κι ένα στάδιο μέχρι την αποδοχή, γιατί αυτά που βιώνουμε για να αποδεχτούμε το ατομικό παρελθόν, ίσως είναι το κλειδί και για το συλλογικό μας παρελθόν. Μέσα από τις αφηγήσεις του Archaeostoryteller για διάσημους αλλά και άσημους ανθρώπους συνειδητοποιούμε ότι, όσο άγνωστοι κι αν είμαστε μεταξύ μας, μας συνδέει η ανθρώπινη εμπειρία.
Κι αυτό μπορεί να συμβεί και μέσα σε ένα ταξί. Πέντε άτομα, διαφορετικά μεταξύ τους, συζητούν και ταξιδεύουν μαζί σε μια διαδρομή από τη μια άκρη της πόλης στην άλλη και ταυτόχρονα σε όλα τα μήκη και πλάτη του αρχαίου κόσμου. Ιστορίες μυθολογίας, σκλαβιάς και δεισιδαιμονίας, γλυπτικής, ζωγραφικής, θεάτρου και διασκέδασης, ιστορίες για την ποίηση, τη φιλοσοφία και, το σημαντικότερο όλων, τον έρωτα.
Είχε αγαπημένο εργολάβο ο Περικλής; Υπήρχε «Σπάρτακος» λίγο πριν από τον Σπάρτακο; Υπήρχε «Όμηρος» πολύ πριν από τον Όμηρο; Πότε άρχισαν να κυκλοφορούν γυμνόστηθες οι Μινωίτισσες στην Κνωσό; Πώς βίωσε το body shaming ο Ηρακλής; Είχε η αρχαία Αθήνα στοιχειωμένα σπίτια; Ghostbuster είχε; (Spoiler alert: είχε.) Ένας παράνομος έρωτας στη Σπάρτη, ένας γάιδαρος σομελιέ στη Χαλκιδική κι ένα φλεγόμενο βέλος που πετάχτηκε μέσα στο Αιγαίο, έσκισε το σκοτάδι και έσωσε ζωές.
Ο αρχαίος κόσμος ξεδιπλώνεται σαν καλειδοσκόπιο, αποκαλύπτοντάς μας αυτό που πάντα ψάχνουμε σκάβοντας στο χώμα: τον ίδιο μας τον εαυτό.
Μπορείτε να εγγραφείτε εδώ.
Η συνάντηση θα γίνει προς τα τέλη Ιουλίου.