Γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν σε περίεργα πράγματα;
Οι θεωρίες συνωμοσίας δίνουν απαντήσεις σε γνήσια προβλήματα και ανησυχίες της κοινωνίας
Ο άνθρωπος δεν έφτασε ποτέ στο φεγγάρι. Η τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης ήταν δουλειά των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ. Η κλιματική αλλαγή δε συμβαίνει, αλλά και αν συμβαίνει δεν οφείλεται στις ενέργειες του ανθρώπου. Οι κεραίες 5G κάνουν κακό στην υγεία μας. Η πανδημία του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 είναι μια προσπάθεια της ελίτ για ρύθμιση του παγκόσμιου πληθυσμού. Τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό. Οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο ψεκάζουν τους πληθυσμούς για να τους ελέγχουν. Και φυσικά, η Γη είναι επίπεδη.
Αυτές είναι κάποιες από τις θεωρίες συνωμοσίας που έχουμε συναντήσει στη ζωή μας μόνο τα τελευταία χρόνια. Και ενώ ορισμένες από αυτές, όπως το ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι τόσο περιθωριακές που στη συλλογική συνείδηση αντιμετωπίζονται ως ανέκδοτα, άλλες, όπως η άρνηση της κλιματικής αλλαγής και οι θεωρίες πίσω από την πρόσφατη πανδημία, είναι δυνητικά πολύ πιο επικίνδυνες.
Οι θεωρίες συνωμοσίας όμως δεν είναι κάτι καινούργιο. Ούτε δημιουργήθηκαν μαζί με τα κοινωνικά δίκτυα και το διαδίκτυο, όπως ενίοτε αφήνεται να εννοηθεί. Θεωρίες συνωμοσίας περιέβαλλαν τον θάνατο του John Kennedy στην Αμερική το 1963. Ακόμα πιο παλιά, στη μεσαιωνική Ευρώπη, κατά την πανδημία της μαύρης πανώλης, κυκλοφορούσε η θεωρία πως η αρρώστια προήλθε από πηγάδια που είχαν δηλητηριάσει οι Εβραίοι.
Οι θεωρίες συνωμοσίας υποθέτουν ότι τίποτα δεν συμβαίνει τυχαία, τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται και ότι όλα συνδέονται μεταξύ τους. Με άλλα λόγια, ισχυρίζονται ότι μια ομάδα κακών συνωμοτών κρύβεται πίσω από κάθε δεινό του κόσμου. Διαιρούν έτσι σταθερά τον κόσμο σε Καλό και Κακό (ή εμείς εναντίον των άλλων) χωρίς να αφήνουν κανένα περιθώριο για αμφιβολία ή πολυπλοκότητα. Ισχυρίζονται ότι αν κοιτάξεις πίσω από την κουρτίνα μπορείς να εντοπίσεις τις πράξεις και τις προθέσεις των συνωμοτών, οι οποίοι καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες για να τις κρατήσουν κρυφές. Όχι και πολύ πετυχημένα θα έλεγα εγώ, αν ο καθένας μπορεί να τους ξεσκεπάσει μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση.
Η Καθημερινή Φυσική συνεχίζει να υπάρχει γιατί άνθρωποι σαν κι εσάς την υποστηρίζουν. Αν θέλετε να γίνετε υποστηρικτής ή υποστηρίκτρια και να έχετε πρόσβαση σε όλα τα γράμματα, μπορείτε τώρα να αποκτήσετε συνδρομή με μόλις 15€ τον χρόνο.